Най-често лавандулата се отглежда с цел извличане на лавандулово масло, от лавандуловите съцветия също се произвеждат продукти срещу молци, чайове, подправки в кулинарията, ароматизиращи продукти, за аранжировка и други.
Етеричното масло намира широко приложение в козметичната и фармацевтичната индустрия – парфюми, балсами, кремове и други. Също така се използва и за ароматерапия. Когато се добави към изпарител или пулверизатор лавандуловото масло се използва за лечение на кашлица и дихателни инфекциозни заболявания. Има силно изразени антисептични и противовъзпалителни свойства. Маслото има жълтозелен цвят и когато се съхранява правилно има силен и наситен аромат, слабо различаващ се от този на цветята.
Интересен е фактът, че през Първата световна война лавандуловото масло се е ползвало широко в болниците с цел дезинфекция на подовете и стените. Днес тя се използва широко с други билки и ароматерапия. В народната медицина запарка (отвара) от лавандула се използва за успокояване на ухапвания от насекоми, изгаряния, акне и главоболие (като се втрива около слепоочията). Лавандуловите съцветия отблъскват насекомите, а няколко капки масло върху възглавницата помагат за справяне с нарушения на съня, облекчаване на тревожността и релаксация. Също така се счита, че помага за лечение на различни общи заболявания като слънчеви изгаряния и удар. Като компонент в масажни смеси или спирт е силно ефективно при облекчаване на ставни и мускулни болки, астматични и бронхиални спазми.