Кокосовото масло се добива от кокосови орехи – плодът на кокосовата палма. На санскрит кокосовата палма е известна като kalpa vriksha, което може да се преведе като „дървото, което дава всичко, необходимо за живота”. Кокосовото масло (понякога наричано и олио) се е използвало като храна и лекарство още от зората на времето. Аюрведа (медицината на Индия) и медицинските системи в Полинезия отдавна рекламират терапевтичните и козметични свойства на кокоса. Кокосовото масло/олио се състои от повече от 90% сурови наситени мазнини — важен и ценен строителен материал за всяка клетка в човешкото тяло. За разлика от наситените животински мазнини с дълга въглеродна верига (които често са причина за влошаване на здравето), кокосовото масло съдържа здравословни, целебни триглицериди със средна по дължина въглеродна верига. Триглицеридите подсилват имунната система, щитовидната жлеза, нервната система, кожата и осигуряват бърза енергия на тялото. Триглицеридите в кокосовото масло помагат за увеличаване на метаболизма и затова помагат за отслабване. Триглицеридите със средна верига са известни със своите антивирусни, антимикробни и противогъбични свойства. Кокосовото масло се втечнява при 25?C и тогава е известно като кокосово олио.Кокосовото масло прави кожата мека, копринено гладка и здрава.