Какаовото масло се добива от дървото Theobroma cacao. Плодовете му приличат на шушулки – те покафеняват, когато узреят – тогава пулпата им се отстранява, за да разкрие семената (зърната). След като се оберат, се оставят да изсъхнат на слънце, където ферментират и развиват аромата си. После прозрачно- белите им люспи се отстраняват и вътрешността се раздробява. Получената смес (нарича се cocoa solids) се пресова, за да се извлече маслото. При студеното пресоване се добива по-малко, но по- висококачествено масло. Какаовото масло има температура на топене близка до тази на човешкото тяло – около 34–38 °C. Чистото и нерафинирано какаово масло е най-естествената грижа за кожата само от една-единствена съставка – попива бързо, без да оставя мазни следи, като прави кожата кадифено мека. Когато се нанесе, създава предпазен филм между чувствителната кожа и въздуха, и освен това подпомага кожата да задържи влагата в дълбочина. Какаовото масло е чудесно и за най-сухите и напукани части като колената и петите.