Съставки

Колаген

Колаген

Колагенът е най-широко разпространеният структурен протеин в човешкото тяло. Намира се в мускулите, костите, кръвоносните съдове, храносмилателната система, кожата и сухожилията.

Колагенът често се нарича „сложен протеин“, което не е изненадващо, като се има предвид, че съдържа 19 различни аминокиселини – есенциални и неесенциални, между които аргинин, глутамин, глицин и пролин. Колагенът се състои от три вериги, увити заедно в плътна тройна спирала, като всяка верига е с дължина над 1400 аминокиселини! Има открити поне 16 вида колаген, но основните видове са тип 1, 2 и 3. Базови за кожата са тип 1 и 3. Тип 2 е основен за ставите. Цялата сложна биохимия се случва постоянно в телата ни, като за кожата колагенът е основен градивен компонент – 80 % от нейния състав. Това определя важната му роля за нейния здрав и красив вид.

Производството на колаген в нашето тяло естествено започва да се забавя с напредването на възрастта. Още на 25-годишна възраст нашето тяло започва да намалява производството на колаген, а след 40-тата година количеството му намалява с до 1% всяка година. Възрастта,  хормоналните промени, лошата хидратация, замърсяванията и натрупването на свободни радикали са причините колагеновите фибри да се износват и да се деформира колагеновата решетка. Други фактори на начина на живот, като диета с високо съдържание на захар, липса на витамини, емоционален стрес, тютюнопушене и прекомерно излагане на слънце, също допринасят за изчерпване на нивата на колаген. Това води до дегенеративни процеси, които са основната причина за признаците на стареене – бръчки, повехнала кожа, отпускане контура на лицето, които започват да се  усещат физически и  дори да се забелязват.

За да запази младостта и жизнеността си, кожата се нуждае както от здравословен и пълноценен хранителен режим, така и от адекватна ежедневна козметична грижа, включваща висококачествен колаген. Кремовете за лице с колаген помагат кожата да е по-стегната, по-гладка и еластична, намаляват трансепидермалната загуба на вода, като запазват влагата, смекчават загрубяването и раздразненията. Бръчките се заглаждат, пигментните петна избледняват, повдига се овалът на лицето. Кожните клетки са улеснени да продължат да се обновяват и възстановяват нормално, да поддържат силата и еластичността на  структурите си.  Колагенът, както и хиалуроновата киселина, има свойството да свързва голямо количество  вода и така да хидратира дори дълбоките кожни слоеве. Това помага на кожата да запазва младежкия си вид, да е свежа, тонизирана и жизнена. Ефектът е на премахване на умората, озаряване на лицето, изравняване на тена и сочно излъчване на здраве.

Колагенът няма странични ефекти. Подходящ  еза всеки тип кожа. Особено значими са резултатите за противостарееща грижа, както при суха, така и при мазна кожа. Подмладяването на кожата се постига по естествен път, защото колагенът е част от генетичната опорна биомрежа на нашата кожа, която трябва да поддържаме за здраве и красота.