Блог

Съвети при избора на козметика за бебе
От какво се нуждае бебешката кожа?

От какво се нуждае бебешката кожа?

ОБЕКТИВНО И ИСКРЕНО, съвети за бебешката кожа.
 
Защо е толкова важно да изберете правилната козметика за вашето бебе? Какво всъщност е “правилната козметика”?
 
Като майка на две деца (Антон – 4г. и Стефан – 2г) знам колко е важно и трудно да се направи най-добрият избор за продукти за децата. Когато става дума за козметика, има няколко основни точки, които трябва да се вземат предвид:
 
1. Бебетата имат несъвършен епидермис – от момента на раждането и първите седмици на бебо извън корема на мама, кожата е изключително ранима и чувствителна. Тя не може да изолира успешно външните агресори, защото бариерните й функции са все още незавършени. Също така, тя много е нежна – за разлика от “загрубялата” кожа на възрастните, бебешката е много по-фина, тънка и лесно се раздразва и от най-малкото нещо – било то груба хавлия, непамучна дреха, стърчащ етикет или агресивен измивен продукт.
 
Затова, търсете измивни продукти с нежна формула без агресивни измивни съставки. Оптимално е да няма сапун, защото той изсушава повече епидермиса. Търсете формули, на които изрично е упоменато, че хидратират и измиват без да изсушават. Такива са продукти с естествени растителни пенители, обогатени с масла, алое вера и глицерин например.
 
2. Бебетата не могат да ви кажат защо плачат. По време на баня една от най-честите причини е, че продуктът, с който миете косата им люти на очите – при изплакване той ги раздразва и децата започват да плачат и да се плашат от момента на къпане на косата.
 
Търсете формули, на които изрично е доказано, че не дразнят очите. А за да сте сигурни – измийте лицето си с тях и се уверете сами дали това е така.
 
3. Новородените “идват” и носят със себе всичко, което ще се разгърне в тяхната индивидуалност. Но на ден 1 от запознанството ни с тях, ние не знаем какво ще бъде това. Много бебета страдат от кожни проблеми – зачервявания, обриви, петна. ВИНАГИ се консултирайте с лекар в тези ситуации. НЕ самомедикирайте и не игнорирайте тези състояния. Кожата е най-големият ни орган и нейното възпалание, особено на човече, което тежи няколко килограма, е сериозен удар на цялостното му състояние и здраве. Козметиката Е ЗА ЗДРАВА КОЖА. Тя НЕ лекува. Козметиката трябва да е максимално щадяща и да подпомага оптималния вид и здраве на кожата, но при кожно заболяване (дерматит, себорея, алергични обриви и прочее) – трябва да се вземат медицински, а не козметични, мерки.
 
Ако детето ви е със здрава кожа – изберете чиста и натурална козметика, която харесвате и в чиито съставки вярвате. Търсете сертифицирани продукти – това е гаранция, че някоя световно призната агенция е застанала зад тях – проверила ги е, одобрила е състава им и производствения процес – търсете сериозни сертификати, за да сте сигурни в достоверността на избора си. Това е гарацния за качество. Здравата кожа има нужда от добро почистване, хидратация и постоянство в грижата – нищо повече. Ако обаче детето има проблем, който е вече констатиран – придържайте се към съветите на лекаря ви и използвайте само препоръчаните от него медицински продукти.
 
4. Децата се раждат съвършени. Но те са били в една съвършена среда първите 9 месеца от живота си – коремът на мама. Със стъпването си на белия свят, те започват процес на адаптация към него – въздух, вода, слънце, вятър, дрехи, памперси, козметика…всичко това за тях е ново. Много е важно да наблюдавате как им се отразява всичко това. Често срещано явление е да се наложи семейството да промени навиците си – да се окаже, че препаратът за пране не понася на бебчето, че въздухът в дома ви е твърде топъл и сух за него, че някои дрешки го дразнят. Вглеждайте се и се “вслушвайте” в бебчо и рекациите му.
 
Избирайте козметика, която да е с малкимално изчистет състав. Колкото по-малко съставки, толкова по-добре. Колкото по-малко, толкова по-сигурно. Внимавайте с какво е ароматизиран продуктът – в днешно време има прекрасни 100% натурални аромати, направени изцяло от природата, проверени, тествани, одобрени за ползване 0+. Има обече и синтетични парфюми, които са чест дразнител за кожата – може да съдържат спорт и алергени. Много фирми все още ги ползват, защото са значително по-евтини – внимавайте за това. Личният ни съвет е да избягвате продукти за бебета с етерични масла – те са мощен дар от природата – но често и непредвидим, понякога с натрупване водят до алергизиране и не съветваме да се ползват при бебета. Придържайте се към по-простички продукти, за да си спестите риска от развиване на алергии и непоносимости.
 
5. Подхранването на кожата е особено важно за бебетата – кожата им много лесно се изсушава, а това я прави по-податлива на раздразнения и увреждания.
 
Изберете силно подхранващ лосион – важно е да хидратирате цялото тяло – не забравяйте и личицето, защото то е изложено на много “агресвни” екологични фактори – слънце, вятър, студ. Зимата е добре да имате маслен крем за лице, защото той изолира и предпазва кожата от измръзване и “пресъхване”.
 
6. Зоната на пелената – една много травматична за някои пеленачета тема. Колкото и да миете дупето, колкото и често да сменяте памперса, понякога се получават зачервявания и в по-тежките случаи се стига до подсичане.
Най-важното нещо, е да поддържате добра хигиена и да използвате максимално рядко почистващи кърпички. Мийте бебчо с вода и бебешки душ гел – това намалява риска от зачервяване чувствително. Следете каква храна е приемало малкото човече ако се подсече – често киселинноста на изхожданията е в основата на проблема.
 
Използвайте крем за дупе, който освен цинк, съдържа и подхранващи съставки. Цинкът има мощно противовъзпалително действие, но изсушава кожата. Той работи оптимално в комбинация с масла и пчелен восък, който да създаде изолиращ филтър между кожата и памперса. Ако подсичането се задълбочи и продължи по-дълго – потърсете лекар – понякога причината може да бъде бактериална и фунгицидна.
 
Темата е дълга… на ваше разположение сме да съдействаме с отговори на специфични въпроси 🙂
 
Бъдете здрави, радвайте се на бебчетата и децата си и се грижете за тях най-вече с… ЛЮБОВ.
 
Поздрави от екипа на Елфея!