Блог

Консервантите и техните тайни

Консервантите и техните тайни

Тази седмица искам да ви разкажа повече за консервантите в козметиката. Няколко дами са ни писали със съмнения как можем да имаме качествен и безопасен продукт без консерванти. А всъщност – немалко от растителните и натурални съставки са естествен консервант. Такъв пример е Витамин Е – той е мастно разтворим витамин, който предпазва мембраните на клетките от натрупването на токсини. Ние приемаме витамин Е най-вече благодарение на храната. Тъй като освен хранително вещество, той е и антиоксидант, може да се използва умело и в грижата за кожата. Доказано е, че намалява процесите на преждевременно стареене, а освен това е и натурален консервант.

Защо тогава не се използват само естествените и полезни консерванти от всички в козметичната индустрия?

Отговорът е много прост – защото синтетичните консерванти са много по-евтини и осигуряват много по-дълъг срок на годност. Така производителите спестяват при формулирането на продуктите и още повече при производството им – правят големи партиди, което намалява цената, а търговските вериги зареждат големи количества, защото знаят, че години наред продуктът ще е продаваем на рафта.

Истината е, че живеем във все по-комерсиален и консуматорски свят. Много стартиращи фирми имат невероятни идеи, иновации, създават качествени продукти с внимание към всеки детайл – в цял свят, а и у нас. Гледат напред, искат да бъдат екосъобразни, искат да създават прогрес. Но е трудно – защото всичко това се постига с цената на много рискове, труд, дори лишения – защото се прави от сърце и е заложен успеха на една мечта. Трудно е и заради вече наложени имена на гигантските фирми, които имат ресурса да водят пазара и масите.

Затова вярвам, че винаги трябва да даваме шанс на новите идеи, на новите продукти, на качеството, което се бори да намери своето място. Бъдете проактивни – четете етикетите, образовайте се как да ги разбирате, кое е полезно и кое вредно за вас – не се водете само по най-натрапчивата реклама. В България вече има множество световно наложили се фирми за био храна, органични дрехи, детски играчки и какво ли още не – замислете се 🙂 Замислете се и избирайте качественото и родното винаги, когато можете!