Блог

Elfeya Cosmetics предлага 100% натурална козметика

Арника Монтана – вълшебното цвете

Арниката се използва за медицински цели още от Средновековието при множество показания, като хематоми, наранявания, разширени вени, флебит, подагра, ревматизъм. Препоръчвана е още през 11-ти век от германската природолечителка света Хилдегард  за болкоуспокояващо и противовъзпалително лечение.

Има няколко вида арника, но най-известният е Arnica montana, известен също като планински тютюн, леопардова коса и вълча козина. Цветовете и са ярко жълти или жълто-оранжеви. Появяват през лятото и продължават да цъфтят през есента.

Активното вещество в това полезно растение е хеленалин, мощно противовъзпалително средство, което прави екстракта задължителен за всеки комплект за първа помощ като лек в случаи на изкълчвания, навяхвания, контузии, натъртвания, синини, спортни травми. Прилага при ухапвания от насекоми, за да се намали дразненето и възпалението. Също така помага при мускулни и ставни оплаквания, дължащи се на ревматизъм и артрит. Екстрактът от арника може да се използва и за облекчаване на зоните на скованост в резултат на продължително обездвижване  при летене или шофиране на дълги разстояния.

В козметиката помага против пърхот, за растеж и сгъстяване на косата, а също и за намаляване видимостта на повърхностните капиляри.

 

Текст: Мария Кацарска